Constructor de Vehicule Grele

Despre ambreiajul hidraulic al camioanelor Mercedes pentru construcţii

ECI - în 13/01/2016 16:05 - De
Constructor de Vehicule Grele

Mercedes a ales să-şi echipeze camioanele pentru construcţii Arocs şi Actros cu un ambreiaj hidraulic « VIAB », creat de firma Voith. Prin comparaţie cu un ambreiaj clasic, acesta conferă camioanelor pentru construcţii atât performanţe de vârf cât şi o siguranţă sporită. Sistemul este ideal pentru toate drumurile abrupte şi căile dificile de acces din şantiere. În continuare, totul despre această funcţie inovatoare.

Despre ambreiajul hidraulic al camioanelor Mercedes pentru construcţii

Camioanele destinate şantierelor de construcţii sunt dotate, în general, cu cutii de viteze cu convertor de cuplu. Mercedes a ales să-şi echipeze camioanele cu sistemul VIAB, compus din două rotoare cu palete opuse : un rotor-pompă şi un rotor-turbină. La demarare, rotorul-pompă este alimentat cu ulei adus sub presiune printr-un sistem cu aer comprimat, controlat de accelerator. Rotorul-pompă antrenează rotorul-turbină legat direct la transmisie prin cutia de viteze. În acest fel, cei doi rotori formează ansamblul ambreiajului.

Cele trei avantaje ale ambreiajului hidraulic VIAB de la Voith

 1- Datorită acestui ambreiaj, demarajul în pantă al camionului pentru construcţii este mai uşor, se face fără şoc iar motorul nu se blochează.

 2- Sistemul VIAB permite o transmisie mecanică pură directă, încă de la demaraj, conducătorul auto putând începe să conducă vehiculul fără să aştepte, evitând totodată supraîncălzirea.

 3- În fine, sistemul VIAB conferă camioanelor pentru construcţii o eficienţă remarcabilă la frânare. Conducătorul auto frânează mai rapid şi stăpâneşte mai bine sistemul în situaţii extreme. 

Pe care din camioanele sale pentru construcţii propune Mercedes ambreiajul hidraulic?  

Sistemul de cuplare-încetinire VIAB echipează modelele Arocs Heavy Duty 6x4, 6x6, 8x4 şi 8x8 cu o masă totală de rulare cuprinsă între 30 şi 60 tone. El mai poate fi întâlnit şi pe tractoarele Mercedes 6x4 şi 8x4, cu o masă totală de rulare de până la 120 tone. Modelele Mercedes Actros destinate transporturilor grele speciale sunt şi ele echipate cu acest ambreiaj hidraulic. 

 

Comentarii